Μουσική & χορός

Πράξη: Εμμονές
Συνδυασμός τριών έργων:
  • Obsession Sonata no.2-E. Ysaye: Prelude-Malinconia-Danse  des Ombres et Sarabande-Les Furies
  • Passacaglia-Biber
  • The Big 5-0-M. Hindson
 
Σεπτέμβριος 2015

Η πράξη παρουσιάζει μια ερμηνεία της σονάτας Obsession του Ε. Ysaye με σόλο βιολί και σόλο χορό, σε τέσσερις κινήσεις που βασίζονται σε διακεκριμένα θέματα του Bach και στον ύμνο Dies Irae (Ημέρα της οργής) της Καθολικής λειτουργίας για τους νεκρούς. Το ντουέτο θα αποδώσει το αίνιγμα της Σφίγγας προβάλλοντας την ωμότητα των συναισθημάτων της ανθρώπινης φύσης. Μαζί με αυτό, το Big 5-0 εκφράζει την έμμονη ιδέα του Ανθρώπου για τον χρόνο που περνάει ακάθεκτος (το Big 5-0 αναφέρεται στα 50α γενέθλια του Ανθρώπου) και την αγωνία του για το πώς θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Παράλληλα, η όμορφη Passacaglia από τις Mystery Sonatas του Biber, επίσης πραγματεύεται τις έμμονες ιδέες που χαράσσονται στις ψυχές των ανθρώπων.

Πράξη: Η φαντασία της Σφίγγας
 

-Fantasie-Simon Shaheen: Φαντασία για ούτι και κουαρτέτο εγχόρδων

-Ντουέτο για βιολί κα ούτι - Σόλο ούτι

-Σύνθεση για το αίνιγμα της Σφίγγας.

 

Ιούλιος 2015

 

 

Μουσική για ούτι και έγχορδα. Το ούτι (عود ('ūd) στα Aραβικά, αναφέρεται σε ένα κομμάτι ξύλου) θεωρείται αποτελεσματικό για να φέρει ισορροπήσει το ανθρώπινο ταμπεραμέντο, καθώς και να ηρεμήσει και να αναζωογονήσει την ανθρώπινη ψυχή. Ακριβώς όπως το μπαστούνι στην απάντηση του Οιδίποδα στο αίνιγμα της Σφίγγας, η ξύλινη πένα του ούτι φέρνει ισορροπία, μέσα από την καθαρή έκφραση της ψυχής του οργάνου. Χάρη στην ιδιότητα αυτή του ούτι, μια αυτοσχέδια μουσική σύνθεση θα μας ταξιδέψει στην ουσία της ίδιας της ζωής ως: Fantasia.

Πράξη: Η ιστορία του στρατιώτη – STRAVINSKY
 
Ιούλιος 2015

You must not seek to add
To what you have, what you once had;

You have no right to share
What you are with what you were.

One happy thing is every happy thing:
Two, is as if they had never been.

 

Η φανταστική ιστορία της διαπραγμάτευσης μεταξύ του διαβόλου και ενός στρατιώτη, εκφράζει την πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας: πουλώντας την ψυχή σου για κάποιο όφελος χάνεις τον δρόμο σου για πάντα. Η ουσία του ανθρώπινου «εγώ» απεικονίζεται σε αυτό το έργο σαν κινητήρια δύναμη στις ανθρώπινες κοινωνίες: τα έχουν όλα, αλλά δεν έχουν τίποτα-απολύτως τίποτα.

 

Audiovisualtheatrical performance

Πράξη: Το μεγάλο αίνιγμα του έρωτα| ο μεγάλος ερωτικός – Μάνος Χατζηδάκης
 
Σεπτέμβριος 2015

Το ερώτημα της σφίγγας δεν μπορεί να αφορά μόνο στην υλική οντότητα του ανθρώπου αλλά και σε αυτό που τον κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα όντα, δηλαδή στην ψυχική του υπόσταση. Η ανθρώπινη ψυχή βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση σχέσης και ειδικότερα έρωτα. Λίγοι πραγματεύτηκαν αυτή την αναζήτηση όσο ο Μάνος Χατζηδάκις στο έργο του Μεγάλος Ερωτικός. Πρόκειται για έναν αδιάσπαστο κύκλο τραγουδιών με θέμα τον αγνό, πανάγαθο, όχι εφήμερο, αλλά πανταχού παρόντα στη ζωή μας έρωτα. Για την ηχογράφηση του δίσκου, ο συνθέτης επέλεξε ποιήματα αρχαίων, αλλά και νέων ποιητών και τα μελοποίησε, βάζοντας την υπέροχη μουσική του.