Wp3-B.jpg
tafoi.jpg
sfiga1b.jpg
k1.jpg
IMG_0308b.jpg
a5-a.jpg
1614c-a.jpg
Edited Image 2015-2-11-21:36:45
4g.jpg
IMG_3529.jpg

art actions

ΣΦΙΓΓΑ 2015
"«Τι εστιν ο μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται;»"

Η ΣΦΙΓΓΑ 2015 είναι ένα καλλιτεχνικό project στον αστικό και κοινωνικό χώρο της πόλης της Θήβας, όπου καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, συγγραφείς, επιστήμονες και κοινό, δημιουργούν αλληλεπιδρώντας με τα  μνημονικά  της στοιχεία, προτείνοντας λύσεις για την «ίδρυση της πόλης του μέλλοντος» δηλαδή του χώρου που θέλουμε να ζούμε. 

 

Το έργο Σφίγγα 2015 αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση θεμελίωσης μιας νέας πόλης στα ίχνη μιας από τις πιο αρχαίες πόλεις της Eυρώπης, που επιχειρείται με την αλλαγή του συναισθηματικού χάρτη των κατοίκων της πόλης, μέσα από την κάθετη βουτιά στον τόπο και τον χρόνο, για την ανεύρεση του πολιτιστικού αποθέματος που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας συγχρονισμένης με τις οντολογικές - υπαρξιακές προϋποθέσεις που τώρα κοιμούνται.

 

Τα έργα – προτάσεις επιχειρούν να ανατρέψουν την ακινησία, τον εφησυχασμό και την αδράνεια που επιφέρουν σήψη στο παρόν, να ενώσουν τις δράσεις των ανήσυχων πολιτών και να επιφέρουν μέσω αλληλεπιδράσεων την αλλαγή στο μέλλον της πόλης σε αρμονία με την ιδιαίτερη τοπολογία της, μέλλον που ανοίκειες δυνάμεις το προδιαγράφουν σκοτεινό. Θέμα του έργου το Αίνιγμα που θέτει η Σφίγγα στον Οιδίποδα. Το έργο δημιουργείται από καλλιτέχνες και πολίτες μέσα στον πραγματικό αλλά και στον εικονικό ιστό της πόλης (διαδίκτυο) και αφορά την ίδια την κοινωνία και την πόλη, όπου συντονισμένα αλλά και αυθόρμητα πραγματοποιούνται πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά ή απλώς κοινωνικά δρώμενα και γίνονται  παρεμβάσεις ταυτόχρονα και διαδοχικά σε πολλά επίπεδα του πραγματικού και του εικονικού.

 

Στο Αίνιγμα της Σφίγγας επανεξετάζεται το νόημα του ανθρώπου μέσα από την θέση του στο χώρο, στο χρόνο, στην ιστορία, δηλαδή η ταυτότητά του:

α. το απώτερο παρελθόν με τις αξίες, τις συγκρούσεις, τον πολιτισμό που δημιούργησε

β. την τωρινή κοινωνία, τις σημερινές προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις σύγχρονες πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), το ρόλος της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του internet, τη δύναμη της σημερινής εξουσίας, την γονιδιακή επιστήμη, την αστροφυσική και τις διαστημικές εξερευνήσεις, την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνητή συνείδηση, κ.α.

γ. τις προτάσεις για το παρόν/μέλλον/παρελθόν στο επαναπροσδιορισμένο χωροχρονικό μας παράδειγμα.

 

 

Tο σχέδιο για τη Θήβα

Θέμα του πειράματος της Θήβας είναι ο τρόπος με τον οποίο μια ολόκληρη πόλη μπορεί να γίνει τόπος πειραματισμού και να πραγματώσει γνήσιες θέσεις στα προβλήματα των καιρών της παγκόσμιας οικονομικής - πολιτικής - κοινωνικής – ηθικής και γνωστικής κρίσης.

 

Η αρχαία Θήβα είναι ο ιδανικός χώρος για το πώς μέσα από ένα ολιστικό προσδιορισμό της τέχνης μπορούμε να πειραματιστούμε στην μετατροπή της σημερινής παρακμιακής λειτουργίας της σύγχρονης νεοελληνικής πόλης -που όμως διαθέτει τεράστιο πολιτισμικά διαχρονικό παρελθόν (ιστορία, μύθοι, τέχνη)- στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο της έντονης κοινωνικής και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης.

 

 

 

 

Πράξη 1η

Έκθεση έργων φωτογραφίας μαθητών γυμνασίου Θήβας

παρουσίαση έκθεσης συνέχεια>>

παρουσίαση έργων και δημιουργών>>

Πράξη 2η

Happening κατασκευής της ιδανικής πόλης  Συνέχεια>>

Πράξη 3η

Καλλιτεχνικές προτάσεις και παιχνίδια παιδιών Δημοτικού της Θήβας. συνέχεια>>

Πράξη 4η

Για το Καλό και το Κακό. συνέχεια>>

Πράξη 6η : Γλυπτά σε συνομιλία με σημεία πολιτισμικής σημασίας. συνέχεια>>

Πράξη 7η:

Εμβληματικό γλυπτό Σφίγγας. συνέχεια>>

Πράξη 8η :

Προβολές ψηφιακών έργων.

παρουσίαση έργων και δημιουργών>>

Πράξη 9η :

Αφίσες καλλιτεχνών. συνέχεια>>

Πράξη 10η (συνέχεια 1ης):

Εκθέσεις έργων φωτογραφίας πολιτών.  συνέχεια>>

Πράξη 12η (συνέχεια 2ης) |

Happenings – Συμβαίνοντα.  συνέχεια>>

Πράξη 13η (συνέχεια 2ης) |

Εργαστήρια γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας   συνέχεια>>

Πράξη 14η - B (happening) Χορός για μια πολυ - πολιτισμική Ευρώπη  συνέχεια >>

Πράξη 15η  Ο Αλέξανδρος στα παλάτια της μνήμης  συνέχεια >>

Πράξη 16η  Video Art  συνέχεια >>
 

ΠΡΑΞΕΙΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ