Wp3-B.jpg
video3bsm
praxi27b
IMAG1842
D
tafoi.jpg
IMG_0308b.jpg
a5-a.jpg
11751462_b
2018a

ΑΝΤΙΓΟΝΗ

όρια και σύνορα

SPHINX 2020 BIENNALE

BIENNALE OF HIDDEN THEBES

SOCIAL SCULPTURE

 

Μία εισαγωγή στην biennale της Σφίγγας

 

Η biennale ΣΦΙΓΓΑ που ιδρύθηκε το 2015 αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση «κοινωνικής γλυπτικής»  που επιχειρεί την θεμελίωσης μιας νέας πόλης, με την αλλαγή του συναισθηματικού χάρτη των κατοίκων μιας από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, μέσα από την κάθετη βουτιά στον τόπο και τον χρόνο, για την ανεύρεση του πολιτιστικού αποθέματος, που θα γίνει αφετηρία δημιουργίας μιας νέας ταυτότητας, μιας ταυτότητας συγχρονισμένης με τις υπαρξιακές μας ρίζες, προϋποθέσεις ευτυχίας και ειρήνης, που τώρα κοιμούνται.

  

Το έργο αφορά την ίδια την κοινωνική ζωή και δημιουργείται από καλλιτέχνες και πολίτες μέσα στον πραγματικό κοινωνικό ιστό της πόλης όπου σχεδιασμένα αλλά και αυθόρμητα, πραγματοποιούνται πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα σε διάφορα πεδία του επιστητού που αλλάζουν την ηθική και αισθητική διάσταση της ζωής,  προτείνοντας μια νέα οντολογία. Σπουδαίες έννοιες που επεξεργαζόμαστε είναι η έννοια της «ολιστικής τέχνης» της «κοινωνικής γλυπτικής» της «οικολογίας της άρνησης».

 

Τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου και η ανθρώπινη δυστυχία είναι αναγκαιότητες που επιβάλλουν τον αναπροσανατολισμό της τέχνης σε μια  ηθική υπέρ μιας «ανθρώπινης οικολογίας»  που εμπιστεύεται την δημιουργική ικανότητα όλων των ανθρώπινων όντων και που εναποθέτει το μέλλον του πλανήτη σε αυτούς.  Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την κοινωνική γλυπτική  παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο του επίσημου ιστoτόπου: https://www.sphinx2015gr.com/copy-of-koinoniki-glyptiki

Το θέμα του 2020

 

Η διεθνής biennale της Σφίγγας βάζοντας φέτος ψηλά τον πήχη στην σύγχρονη πνευματική αναζήτηση, διερευνώντας με επιμονή τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τ’ αδιέξοδα στην ταυτότητα του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού, προτείνει, μέσα από ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό διεθνές κάλεσμα την εικαστική αναζήτηση με θέμα: ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ – ANTIGONE, LIMITS AND  BORDERS. Στο θέμα επιζητείται η διερεύνηση των ορίων του σύγχρονου εγκλεισμού, με αφορμή το ερώτημα που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία. Αυτό που επιθυμούμε είναι  να εξεταστεί η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι  επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο. Η παγκόσμια επικαιρότητα και ειδικά η ελληνική πραγματικότητα,  έρχονται εδώ να μας δώσουν πολλά παραδείγματα.

 

Στη biennale που θα πραγματοποιηθεί το 2020 από τις  2-7 Οκτωβρίου, θα συμμετέχουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, η μαθητική κοινότητα , φοιτητές, πρόσφυγες, έγκλειστοι σε σωφρονιστικά κέντρα και κοινό, μέσα ακριβώς σε εκείνο το πλαίσιο της κοινωνικής συνύπαρξης και της όσμωσης, του παλιού με το σύγχρονου, του οικείου και του διαφορετικού.  

Τα έργα

 

Οι καλλιτέχνες καλούνται να προτείνουν δουλειά σε απόλυτη συνάφεια με το παραπάνω θέμα, σε ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, multimedia,  performances ή όποιο άλλο είδος διεισδύει δημιουργικά στο θέμα.  Σημαντικά στοιχεία θεωρούνται τόσο η πρωτοτυπία της έκφρασης, όσο και το φιλοσοφικό νοηματικό στοιχείο που δίνει νέες διαστάσεις στον παραπάνω προβληματισμό. Στα έργα δεν υπάρχει όριο μεγέθους.

 

Οι προτάσεις των καλλιτεχνών θα πρέπει ν’ αποσταλούν με όλα τα παρακάτω στοιχεία στο thebes.sphinx@gmail.com  μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020. Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προτείνει από ένα έως τρία έργα ενώ το κόστος εξέτασης της πρότασης είναι 40 € που θα πρέπει να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του φεστιβάλ ενώ παράλληλα το αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να συνοδεύει την πρόταση. Η ανακοίνωση των επιλογών από επιτροπή καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών,  θα γίνει μέσα στον Ιουλίο με αποστολή ενημερωσης στο προσωπικό e-mail και επίσης με ανακοίνωση στο επίσημο site.

 

Για την επιλογή της συμμετοχής θα χρειαστούν:

  1. 1 - 3 εικόνες του έργου το λιγότερο 1000 Χ 1000px / jpg.

  2. Διαστάσεις του έργου

  3. Περιγραφή-περίληψη συμμετοχής έως 150 λέξεις (doc, pdf).  Σημαντική είναι η τεκμηρίωση της συνάφειας του έργου με το θέμα.

  4. Το είδος της υποδομής που μπορεί να χρειαστεί.

  5. Αποδεικτικό κατάθεσης στην τράπεζα για την εξέταση της αίτησης

 

Μετά την επιλογή θα ζητηθούν

  1. Διεύθυνση - στοιχεία επικοινωνίας

  2. Σύντομο βιογραφικό έως 150 λέξεις (doc, pdf)

  3. Προσωπική φωτογραφία

 

Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να έχουν παραληφθεί με ευθύνη του καλλιτέχνη από την οργανωτική επιτροπή της biennale, το αργότερο 12 μέρες πριν την έναρξη της έκθεσης, δηλαδή μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. 

 

>>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

χορηγοί επικοινωνίας

  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ