Wp3-B.jpg
video3bsm
praxi27b
IMAG1842
D
tafoi.jpg
IMG_0308b.jpg
a5-a.jpg
11751462_b
2018a

ΑΝΤΙΓΟΝΗ - όρια και σύνορα

SPHINX 2021 BIENNALE

BIENNALE OF HIDDEN THEBES

SOCIAL SCULPTURE

 

 

Η biennale SPHINX

ανοιχτό κάλεσμα

 

Η biennale SPHINX ιδρύθηκε το 2015 και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου  πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη, προάγοντας έξυπνα έναν προβληματισμό παγκόσμιας εμβέλειας με στόχο την ίδια την κοινωνική ζωή.  Το έργο της είναι αυτό που δημιουργείται από καλλιτέχνες, ερευνητές και πολίτες μέσα στον πραγματικό κοινωνικό ιστό της πόλης όπου σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα που κινητοποιούν μεγάλες μερίδες πληθυσμού σε διάφορα πεδία του επιστητού και αλλάζουν την ηθική και αισθητική διάσταση της ζωής,  προτείνοντας μια νέα οντολογία.  Πάνω σε αυτή την βάση οι έννοιες  που επεξεργαζόμαστε είναι εκείνες της «ολιστικής τέχνης», της «κοινωνικής γλυπτικής» και της «ανθρώπινης οικολογίας».

 

Τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου και η ανθρώπινη δυστυχία είναι αναγκαιότητες που επιβάλλουν τον αναπροσανατολισμό της τέχνης σε μια  ηθική υπέρ μιας ανθρώπινης οικολογίας που εμπιστεύεται την δημιουργική ικανότητα όλων των ανθρώπινων όντων και που εναποθέτει το μέλλον του πλανήτη σε αυτά.  Θεωρούμε την κοινωνική γλυπτική ως εκείνο το θεωρητικό όχημα που επαναφέρει το χαμένο, αρχέγονο περιεχόμενο της κοινωνικής συμμετοχής στην σύγχρονη τέχνη, αποκαλύπτοντας εκείνο το βαθύ νήμα που συνδέει το παρελθόν με τον σύγχρονο κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο η  biennale SPHINX επεκτείνει και δίνει μια διέξοδο σε ανάλογους προβληματισμούς που εξασκούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την κοινωνική γλυπτική  παρέχονται στον παρακάτω σύνδεσμο του επίσημου ιστoτόπου:

 https://www.sphinx-biennale.com/social-sculpture-2018

 

 

Η biennale SPHINX 2021

ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ

 

 

Η διεθνής biennale SPHINX βάζοντας φέτος ψηλά τον πήχη στην σύγχρονη πνευματική αναζήτηση, διερευνώντας με επιμονή τα θεμέλια του ανθρώπινου νοήματος και τ’ αδιέξοδα στην ταυτότητα του ανθρώπινου όντος-πολιτισμού, προτείνει, μέσα από ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό διεθνές κάλεσμα την εικαστική αναζήτηση με θέμα: ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND  BORDERS. Στο θέμα επιζητείται η διερεύνηση των ορίων του σύγχρονου εγκλεισμού, και ο ρόλος της γυναίκας με αναφορά το αντίστοιχο ερώτημα των ανθρώπινων ορίων που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία. Αυτό που επιθυμούμε είναι  να εξεταστεί η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο. Η παγκόσμια επικαιρότητα έρχεται εδώ να μας δώσει πολλά παραδείγματα.

 

Στη biennale που θα πραγματοποιηθεί από τις  2-17 Οκτωβρίου 2021 με εκθέσεις και δρώμενα σε δύο (2) διαφορετικούς χώρους μέσα στην πόλη, αλλά και σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, θα συμμετέχουν καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, η μαθητική κοινότητα , φοιτητές σχολών καλών τεχνών και κοινό, μέσα ακριβώς σε εκείνο το πλαίσιο της κοινωνικής συνύπαρξης και της όσμωσης, της τεράστιας πολιτιστικής παράδοσης με το σύγχρονο πολιτισμό, εκείνης που εμπλουτίζει και αναδεικνύει την παρούσα πόλη. Η biennale SPHINX, συνδέοντας την πλούσια, αρχαία πολιτιστική παρακαταθήκη με τον διεθνή χώρο της σύγχρονης τέχνης, τις συνδυάζει παράλληλα με τις ανάγκες εκπαίδευσης και πολιτιστικής έκφρασης όλων των ηλικιών, επινοώντας και επιτείνοντας δράσεις συνομιλίας της ελληνικής και διεθνούς τέχνης. Γι αυτό το λόγο συστήνει από τη μια, οριζόντια πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ του τοπικού και του διεθνούς χώρου της τέχνης και του πολιτισμού και από την άλλη κάθετα τοπικά συστήματα δράσης μεταξύ των καλλιτεχνών, του κοινού και των μαθητών.

Αναλυτικά οι σχεδιαζόμενες δράσεις - εκθέσεις:

Α. Διεθνής εικαστική έκθεση στην πόλη της Θήβας με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND  BORDERS»

Β. Έκθεση ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας με θέμα «Ο σύγχρονος πολιτισμός και η  παράδοση των κειμένων». Το «μεγάλο βιβλίο» , της καλλιτεχνικής ομάδας «Ορίζοντας Γεγονότων».

Γ. Παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης με θέμα «Τα Όρια της Εμφάνειας», από την καλλιτεχνική ομάδα της Σφίγγας.

Δ. Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «Αντιγόνη, Όρια και Σύνορα».  

Ε. Διεθνές συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό πάνω στο θεωρητικό σχήμα της «κοινωνικής γλυπτικής».

ΣΤ.  Εκπαιδευτικά – εικαστικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού

 

Τα έργα

 

Οι καλλιτέχνες καλούνται να προτείνουν δουλειά σε απόλυτη συνάφεια με το παραπάνω θέμα, σε ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, multimedia,  performances ή όποιο άλλο είδος μπορεί να εκφράσει δημιουργικά στο θέμα. Σημαντικά στοιχεία θεωρούνται τόσο η πρωτοτυπία της έκφρασης, όσο και το φιλοσοφικό-νοηματικό στοιχείο που δίνει νέες διαστάσεις στον παραπάνω προβληματισμό.  Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το θέμα, μπορείτε να αναζητήσετε σε συναφή κείμενα που παρουσιάζονται στο site μας.

Στα  έργα δεν υπάρχει όριο μεγέθους. Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προτείνει  ένα έργο, αποστέλλοντας την πρόταση του συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα και επισυνάπτοντας 1-3 φωτογραφίες, σχέδια του έργου ή link (myspace, YouTube, Vimeo, personal URL…) σε περίπτωση video. H πρόταση θα πρέπει ν’ αποσταλεί στο thebes.sphinx@gmail.com, το αργότερο μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021. Το κόστος εξέτασης της πρότασης είναι 20 € που θα πρέπει να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της biennale SPHINX (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΦΙΓΓΑ, ΙΒΑΝ GR66 0172 1550 0051 5509 8489 926 , BIC: PIRBGRAA) ενώ παράλληλα το αποδεικτικό της κατάθεσης θα πρέπει να επισυνάπτεται στην πρόταση.

Οι επιλογές των έργων θα πραγματοποιηθούν από ειδική επιτροπή καλλιτεχνών, επιμελητών και ακαδημαϊκών και έως τις 30 Αυγούστου θα γίνει ενημέρωση των επιλεγέντων  με επιστολή στο προσωπικό τους e-mail, ενώ ταυτόχρονα τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν τους στο επίσημο web site της Σφίγγας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  κατεβάσουν, να συμπληρώσουν και ν’ αποστείλουν στο παραπάνω e-mail την φόρμα συμμετοχής. Στην ίδια φόρμα περιέχονται και οι όροι της συμμετοχής που θεωρούνται αποδεκτοί με την αποστολή της.

Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να έχουν παραληφθεί με ευθύνη του καλλιτέχνη από την οργανωτική επιτροπή της biennale, το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.