Αποτελέσματα μαθητικού διαγωνισμού


Ο οργανισμός «Σφίγγα» συνεχίζοντας τη συνεργασία της με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα στο πλαίσιο της Biennale Sphinx 2021, ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την συμμετοχή στην μαθητική έκθεση με τίτλο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 2-17 Οκτωβρίου 2021 παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις και εκθέσεις της Biennale SPHINX 2021 όπου θα επιχειρηθεί η συνομιλία έργων καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με την δημιουργική παραγωγή των μαθητών.

Η έκθεση αποτελεί μία δημιουργική αναζήτηση της Σοφόκλειας τραγωδίας με θέμα «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Αυτό που επιζητείται είναι η διερεύνηση των ανθρώπινων ορίων, που εξετάζονται πάνω στους ρόλους της γυναίκας, με αναφορά τα αντίστοιχα ερωτήματα που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας στην παραπάνω τραγωδία αλλά και οι συνδέσεις της με τις διάφορες πολιτιστικές εκβολές της στον παγκόσμιο πολιτισμό.


Η παρουσίαση των έργων, παράλληλα με τα διεθνή γεγονότα της biennale, θα γίνει από τις 2 - 17 Οκτωβρίου 2021. Ψηφιακή παρουσίαση θα υπάρξει σύντομα στην επίσημη ιστοσελίδα της biennale (https://www.sphinx-biennale.com/).

Ονόματα επιλεχθέντων

Ιάσονας Αγγέλου 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Β

Μαρία – Παρασκευή Βούλγαρη 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Β

Σοφία Βούλγαρη 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Α

Ελισάβετ Γεωργίου Γυμνάσιο / Λυκ. τάξεις Ακραιφνίου - Τάξη Α Λυκείου

Χρήστος Ζέρβας 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Β

Μίλτα Ζήση – Τριπερίνα 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Α

Παναγιώτα Ζήση 3ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Α

Αναστασία Θεοδοσίου 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Α

Αναστασία Καταπόδη 3ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Α

Λυδία Κουτρουλή 3ο Λύκειο Θήβας – Τάξη Β

Ανδρέας Κυριάκου 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Γ

Μαρία – Άννα Μαστρογιάννη Λύκειο Αράχωβας

Παναγιώτης Μαυροδήμου Γυμνάσιο / Λυκ. τάξεις Ακραιφνίου / Τάξη Α Λυκείου

Βαρβάρα Μπελιά 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Γ

Εύα Σιωνίδου 1ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Γ

Ιωάννα Σκυριανού 3ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Β

Μαρία Τσοκανή 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Γ

Δημήτρης Τσώτσης 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Β

Γιασμίν Υαχία 4ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Γ

Χριστίνα Χριστοδούλου 3ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Β

Αγγελική Χρονοπούλου 1ο Γυμνάσιο Θήβας – Τάξη Γ* Το έργο του Σωματείου «Σφίγγα» επικεντρώνεται στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της πόλης της Θήβας, που συνδέεται στις δράσεις μας με τις ποικιλομορφίες της παγκόσμιας και τέχνης, φανερώνοντας τις κοινές πτυχές του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Η διεθνής biennale SPHINX, ιδρύθηκε το 2015 για να προάγει την πλούσια, αρχαία πολιτιστική παρακαταθήκη της πόλης, συνδυάζοντας την παράλληλα τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής έκφρασης όλων των ηλικιών, επινοώντας και πραγματοποιώντας πράξεις συνομιλίας, συστήνοντας τόσο οριζόντια πρότυπα επικοινωνίας μεταξύ του τοπικού και του διεθνούς χώρου της τέχνης, όσο και κάθετα τοπικά συστήματα δράσης μεταξύ των καλλιτεχνών, του κοινού και των μαθητών.


Βάση των δράσεων μας είναι η ενθάρρυνση της δημιουργικής έκφρασης με την ανάδειξη πτυχών της πόλης και της περιοχής. Στόχοι, η ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης, της συμμετοχής και της επικοινωνίας στο δημόσιο χώρο, αλλά και η καλλιέργεια του περήφανου αισθήματος της κοινότητας. Οι ανοιχτές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά την διενέργεια των εκθέσεων, επικεντρωμένες ειδικά σε νεότερες ηλικίες, θα επιτείνουν τις επιδράσεις και την παροχή ερεθισμάτων στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση σε άτομα με μειωμένες ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, η αντίληψη του δημόσιου χώρου, ως κοιτίδα της ατομικής και ομαδικής έκφρασης, προορίζεται να συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του και να δώσει το ερέθισμα, ακόμα και με μόνιμες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, για την βελτίωση της ποιότητα της καθημερινής-δημόσιας ζωής των κατοίκων της πόλης.Διευκρινήσεις:


Έπαθλο για τους μαθητές αποτελεί η συμμετοχή των επιλεγμένων έργων τους στην έκθεση της Biennale που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την κεντρική διεθνή έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών. Η παρουσίαση των έργων στην έκθεση θα πραγματοποιηθεί με δαπάνες του Πολιτιστικού Σωματείου «Σφίγγα» και στους μαθητές θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος. Παράλληλα τα επιλεγμένα έργα θα παρουσιαστούν στον επίσημο ιστοτόπο της biennale https://www.sphinx-biennale.com/