ΑΣ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

HAKAN AKCURA


Η Αντιγόνη είναι η αρχαιότερη αρχαϊκή ιστορία του πολέμου για τη δικαιοσύνη, η οποία λέει επίσης για το δικαίωμα της ταφής με σεβασμό και ισότητα.
Στη εμπειρία της πανδημίας, υπήρξε λόγος που το θυμηθήκαμε αυτό, ξανά και ξανά, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που αφαιρέθηκε από τους κυρίαρχους ήταν η ίδια η αιτία που δημιούργησε τα συστήματά τους.

Ο καλλιτέχνης κάνει μια πρόσκληση σε ένα τραπέζι μνήμης, μια πράξη performance που εστιάζει σε αυτό: -Τώρα είναι η ώρα! Ας τιμήσουμε τη μνήμη τους, όπως η Αντιγόνη!


Ένα δείπνο. Ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά και ποτά μαζί όπου ο καλλιτέχνης και τα μέλη της Σφίγγας τιμούν μαζί με τους καλεσμένους τους, ανθρώπους που κρατήθηκαν σε απόσταση από τον θρήνο και την κηδεία συγγενών τους που πέθαναν από τον Covid-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκείνο το βράδυ οι άνθρωποι θα μιλήσουν, τιμώντας τους νεκρούς συγγενείς τους. Θα τους ακούσουμε. Θα ενταχθούμε. Μαζί θα θρηνήσουμε τους νεκρούς.


(H performace παρότι ανακοινώνεται για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μιλήσει σε άλλους για την δική του απώλεια, θα είναι κλειστή στο κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ως πράξη τιμής και σεβασμού στους νεκρούς της πανδημίας, την Παρασκευή 15/10, στις 8.00 το βράδυ, στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο).