Πράξη 10η (συνέχεια 1ης ) | «Έκθεση φωτογραφίας πολιτών για την πόλη»

Εκθέσεις έργων φωτογραφίας πολιτών ( η συνέχεια από την μαθητική έκθεση του Μαΐου) σε αναζήτηση της ταυτότητας του κατοίκου σε μιας από τις πιο αρχαίες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης που κατοικείται αδιαλείπτως 4.000 χρόνια.

Για να καταλάβουμε την ένταση αυτής της πνευματικής αναζήτησης που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος (και που αναζητεί τον πνευματικό χώρο που μπορεί αυτή η ενέργεια να ανοιχτεί), αρκεί να διαβάσουμε ένα από τα κείμενα που αφορά κάποιες από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην πράξη 10 της Σφίγγας.

Νίκος Στεργίου
Ντίνα Νάκη

«Metamorfosis

Μετά από λήθαργο αιώνων, τα λίθινα γλυπτά της νέας έκθεσης του Μουσείου Θηβών, μεταμορφώνονται. Απώλεσαν χώματα, σκόνη, άλατα και επικαθήσεις. Κομμάτια διάσπαρτα ενώθηκαν ξανά όπως τη στιγμή της δημιουργίας τους. Κινήθηκαν από τα υπόγεια ετών, στις αίθουσες του μέλλοντός τους. Αλλά ακόμα δεν είναι ορατά στο κοινό τους καθώς η τελική τους εμφάνιση έχει προσωρινά «αποσιωπηθεί». Βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση που θα παραμείνει χαμένη πληροφορία για τους μελλοντικούς επισκέπτες. Λίγο πριν την τελική τους θέση και έκθεση, πραγματοποιούν την ύστατη μεταμόρφωσή τους: από «αντικείμενο» σε «γλυπτό». Το νάυλον κουκούλι τους τα σφίγγει, τα περιορίζει και ταυτόχρονα τα αναθεωρεί στην όψη και την υφή τους. Σαν μια κάψουλα που έχει συγκεράσει όγκους, διαστάσεις και υλικά σε μια νέα ψευδαίσθηση. Και αυτή, είναι η μοναδική καταγραφή…»

Νίκος Στεργίου

Το κείμενο είναι του Νίκου Στεργίου και συνοδεύει τις εξαιρετικές φωτογραφίες του στην έκθεση. Αυτόν τον χώρο στο άνοιγμα κάθε πηγαίας δημιουργικότητας προσπαθεί να εξασφαλίσει το διεθνές φεστιβαλ της Σφίγγας, ένα άνοιγμα στον χώρο από τους πολιτές και την Θήβα στον κόσμο και αντίστροφα, με όφελος την αλήθεια και την αξία που κομίζεται στην ζωή μας.

Στέλλα Περιστεράκη
Κίτσου Αικατερίνη – Ευανθία

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Νίκος Στεργίου

Κίτσου Αικατερίνη – Ευανθία

Ειρήνη Αναστασίου

Δημήτρης Μπεκρής

Στέλλα Περιστεράκη

Ντίνα Νάκη

Ειρήνη Αναστασίου
Δημήτρης Μπεκρής

Κτίριο λυκείου Ελληνίδων, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Εγκαίνια Πέμπτη 20 Αυγούστου 8.30 μ.μ. Ανοιχτά Τρίτη και Τετάρτη 7.30 – 9.30 μ.μ.

Με την εξαιρετική συνδρομή του «Ελείτροχου», του Λυκείου Ελληνίδων Θήβας και πολιτών της Θήβας.

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνεργασία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. 

Εικόνες από την έκθεση: