Χορός για μια πολυ-πολιτισμική Ευρώπη

Με τα παρακάτω λόγια μας υποδέχθηκε εχθές ο Hakan στο happening στην πλατεία του Αη Γιώργη:

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της τον Οκτώβρη 2010 προέβλεπε μια νέα εποχή: «Η αντίληψη ότι θα γινόμασταν «πολυεθνική» (χώρα) και ότι θα ζούσαμε ευτυχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο απέτυχε».

Εσάς, που παλεύετε, που προσπαθείτε, που αντιστέκεστε, να MH γίνουν πραγματικότητα τα λόγια της Μέρκελ, σας προσκαλώ σε μία «σιωπηλή» εκδήλωση χορού που θα πραγματοποιηθεί στη Θήβα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων ΣΦΙΓΓΑ 2015 (SPHINX 2015).

Τα λόγια αυτά της Μέρκελ ακούγονταν από ισχυρά ηχεία για 14 λεπτά και μεταμορφώνονταν σε αργό ρυθμό σταδιακά, ωσάν την κραυγή του κύκλωπα Πολύφημου προς τον Οδυσσέα. Στα 14 αυτά λεπτά οι παρευρισκόμενοι χορέψαν ενάντια στη φωνή της Μέρκελ.

Με τα κινητά και τη λίστα των τραγουδιών τους, οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τα τραγούδια που θεωρούσαν όσο πιο πολυπολιτισμικά γίνεται.

Μετά το χορό, ο Hakan γνωρίστηκε με τον κάθε χωριστά, κατέγραψε τα ονόματά σας και τις αντιδράσεις, με σκοπό τη δημοσίευση τους - αν οι ίδιοι επιθυμούσαν - στο διαδίκτυο. Σκοποός του είναι και οι κάτοικοι, των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, να ψάξουν, να ακούσουν τα πολυπολιτισμικά τραγούδια, ανθρώπων που παλεύουν, που προσπαθούν, που αντιστέκονται.

Hakan Akçura (Χακάν Ακτσουρα) (TR/SV) Ποιητής, ζωγράφος, video and performance artist

χορηγός: VECHRO