Αφηγήσεις Λογοτεχνικών και Φιλοσοφικών Κειμένων σε Εικαστικά Περιβάλλοντα.

Το Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών ΣΦΙΓΓΑ,

σε συνεργία με το Iταλικό λογοτεχνικό περιοδικό Poesia e Conoscenza,

εγκαινιάζει την πρώτη του Αφηγηματική βραδιά μέσα σε Εικαστική Εγκατάσταση

που θα γίνει στις 26/6/ 2016, στις 8.00 το βράδυ στο Εργαστήριο Τεχνών και Εικαστικής Δημιουργίας, Δαγλαρίδη 16 και Γρ. Λαμπράκη 1.

Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Μουσείο της Θήβας

H ιστορικός τέχνης Μαριάνα Ζήκου θα παρουσιάσει το αλληγορικό αφήγημα της Πολυξένης Κασδά, "Οταν με κατάπιε εκείνη η λέξη", Παις, το Αξίωμα της Μαρίας και το Αίνιγμα της Σφίγγας, Εκδόσεις Σφίγγα Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών, 2016.

Η παρουσίαση του αφηγήματος θα γίνει μέσα στην εικαστική εγκατάσταση του Κωνσταντίνου Αγγέλου «δομές και γράμματα», με θέμα τη δομή – την κάθε δομή - που αποτελεί ένα είδος γραφής. Στην συγκεκριμένη εγκατάσταση η γραφή αναφέρεται ώς το μέσο της νοητικής κατοχύρωσης αλλά και η παγίδα της πολιτισμικής ενσωμάτωσης. Η δομή σωματοποιεί τον υπαρξιακό χώρο, καθιστά εφικτή την συνομιλία με τον «άλλο» ή αποκλείει εξουσιαστικά, διαστάσεις και εκδοχές του «είναι». Σε αυτόν τον χώρο του αινίγματος του λόγου παραμονεύει ...η Σφίγγα.

" Το αφήγημα ¨'Οταν με κατάπιε εκείνη η λέξη" της Κασδά, μας εισάγει σε μια αγριευτική εξερεύνηση σε ό,τι βρίσκεται υπό, κάτω από την επικράτεια του ορατού και της καθησυχαστικής σημειολογίας, στα ανεικονικά πεδία της καλλιτεχνικής εμπειρίας, της αμφισημίας, της κατάλυσης του υποκειμένου και τελικά της κατάλυσης του ίδιου του κειμένου σε υπό-κείμενα, σε λέξεις-σύμβολα που περικλείουν συμπυκνωμένους ανοίκειους κόσμους, για να καταλυθούν και οι λέξεις με τη σειρά τους σε γλύφους, στη μικρότερη μονάδα διάσπασης της γλώσσας, να γίνουν αντικείμενα και αντί-κείμενα, μη-κείμενα, σε ένα ταξίδι καταβύθισης στα υποστρώματα της γλώσσας, στους υποθαλάμους της εμπειρίας και στους υπό-λογισμούς της αντίληψης". Απόσπασμα από την εισήγηση της Μαριάνας Ζήκου, Στοά του Βιβλίου, 2/6/2016