ΣΦΙΓΓΑ 2018 |ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ Φεστιβάλ «κοινωνικής γλυπτικής»

Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών

«Αναζητώ τον εαυτό μου

επιθυμώντας την ευτυχία μου;»

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον ή είμαστε παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο;

Η Θήβα είναι ο μυθικός τόπος που κατά την αρχαία γραμματεία πρωτοδιατυπώθηκαν, μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες, τα σημαντικά παραπάνω ερωτήματα για το νόημα και τ’ αδιέξοδα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το φεστιβάλ Σφίγγα συνεχίζοντας την συνεργασία του με τη τοπική μαθητική κοινότητα εντάσσει στο πρόγραμμα του την έκθεση δημόσιας υπαίθριας γλυπτικής (με απλά υλικά), εφήμερων εικαστικών κατασκευών, σύντομων επιτόπιων θεατρικών και εικονικών παρεμβάσεων (υπαίθριες προβολές, κλπ) με υπότιτλο: «Η ευτυχία είναι στην πόλη μου. Είμαι η πόλη μου». Τα παιδιά, με πρόσχημα τον μύθο, καλούνται να φανταστούν την προβληματική διάσταση της ανθρώπινης ευτυχίας, την αναζήτηση της σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο και να εκφραστούν μέσα στην πόλη, σε διαφορετικά σημεία σημαντικού ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Πάνω από 1000 μαθητές, συντονισμένα, θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ το 2018. Σε 18 κύρια, αλλά συνολικά σε 200 σημεία στην πόλη περιμένουμε να έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες εικαστικές επιδράσεις, μηνύματα θετικής προτροπής ή κραυγές διαμαρτυρίας. Η πόλη μπορεί να γίνει το μέρος μιας δημιουργικής επανάστασης νέων ανθρώπων, γεγονός που θα φέρει και πάλι την αισιοδοξία στην πόλη.

Επιθυμούμε ο χώρος της μυθικής πόλης της Θήβας, να μεταβληθεί για 23 ημέρες, σε χώρο προσωπικής διερεύνησης, ιστορικής σύνδεσης και κοινωνικού προβληματισμού. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από εικαστικούς από 2 - 9 Ιουνίου 2018 και για τους μαθητές από τις 23-27 Μαΐου 2018.