Έξω πόρτα

Η έκθεση των έγκλειστων γυναικών με τίτλο "έξω πόρτα" που παρουσίασε η Σφίγγα στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Έ ξ ω π ό ρ τ α Δημιουργική παραγωγή 1ου Σ.Δ.Ε. Ελεώνα Θηβών ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 13.1.2020 | 14.1.2020 | 15.1.2020

Τα εικαστικά δημιουργήματα των μαθητριών του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Ελεώνα Θηβών είναι το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής παρέμβασης ΠΛΑΘΩ ΤΗ ΖΩΗ & ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ, στα πλαίσια του Προγράμματος «Θερινά Σχολεία 2019», κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019.

Οι εικαστικές, εκπαιδευτικές δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με πολυεπίπεδα ερεθίσματα από τη φύση, την κοινωνία, τη ζωή σε συνδυασμό με ρεύματα, καλλιτέχνες και αντιπροσωπευτικά έργα από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της τέχνης. Οι στόχοι σε επίπεδο γνωστικό, ψυχοκινητικό, συναισθηματικό, ήταν οι εκπαιδευόμενες να προσεγγίσουν και να εξοικειωθούν με διαφορετικά καλλιτεχνικά υλικά, μέσα και τεχνικές ώστε να εκφραστούν δημιουργικά, παράγοντας έργα πάνω σε επιλεγμένους θεματικούς άξονες-σύμβολα. Να καταφέρουν να επικοινωνήσουν την προσπάθειά τους στην ομάδα, να συνεργαστούν και να λάβουν οι ίδιες χαρά και ικανοποίηση.

Στα εργαστήρια συμμετείχαν δύο ομάδες μαθητριών του 1ου Σ.Δ.Ε. Ελεώνα Θηβών με εικαστικούς εκπαιδευτές, τους τελειόφοιτους της Α.Σ.Κ.Τ., Λουκά Γκουλή, Πανδώρα Καρτσωνάκη και την επιστημονική εποπτεία της Ερμιόνης Δελή, Ε.ΔΙ.Π. Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε συνεργασία με το Σύμβουλο-Συντονιστή Εκπαίδευσης σε Καταστήματα Κράτησης, Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θηβών, Νίκο Αρμένη.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιήθηκαν στα «Θερινά Σχολεία 2019» του 1ου Σ.Δ.Ε.Ελεώνα Θηβών την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2019, με τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και της ΠΥΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

Η εικαστική έκθεση «έξω πόρτα» με ατομικά και ομαδικά έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και κατασκευές, εγκαινιάστηκε την 17η Οκτωβρίου 2019, στην παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΠΛΑΘΩ ΤΗ ΖΩΗ - ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗ ΖΩΗ - ΧΟΡΕΥΩ ΖΩ, στα πλαίσια του Προγράμματος «Θερινά Σχολεία 2019» και λειτούργησε στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θηβών, από 22/10/2019 έως 31/10/2019.

Στη συνέχεια, μέρος των έργων της έξω πόρτας παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ, για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ κοινωνικής γλυπτικής για το 2020 «ΑΝΤΙΓΟΝΗ –ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ», με στόχο να διερευνηθούν τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης σε καταστάσεις αποκλεισμού και εγκλεισμού. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρου του Δήμου Θηβαίων, 14/12/2019 - 16/12/2019. Η παρουσίαση αυτής της προσπάθειας απλών ανθρώπων σε συνθήκες εγκλεισμού και στέρησης, ήταν αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας της εκπαιδευτικής ομάδας με τον κο Κωνσταντίνο Αγγέλου, από την ομάδα της ΣΦΙΓΓΑΣ.

Το ταξίδι της έκθεσης φτάνει τώρα στο νέο προορισμό του... Η «έξω πόρτα» θα φιλοξενηθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και όλη αυτή η εκπαιδευτική, καλλιτεχνική προσπάθεια των απλών γυναικών-μαθητριών από τη «μέσα πόρτα», θα τύχει μιας δεύτερης ευκαιρίας. Τα εικαστικά έργα από τα προγράμματα του «Θερινού Σχολείου» στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, θα παρουσιαστούν στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Α.Σ.Κ.Τ., από τη Δευτέρα 13/1/2020 έως και την Τετάρτη 15/1/2020.Την έκθεση, που είναι ανοιχτή κι ελεύθερη στο κοινό, επιμελήθηκε η ομάδα της Α.Σ.Κ.Τ., οι τελειόφοιτοι Λουκάς Γκουλής και Πανδώρα Καρτσωνάκη, με την καλλιτεχνική και επιστημονική εποπτεία της Ερμιόνης Δελή, Ε.ΔΙ.Π. Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

«έξω πόρτα» Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13/1/2020, 18:00-20:00 εγκαίνια Τρίτη 14/1 & Τετάρτη 15/1, 11:00-13:30 & 16:00-19.30 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Φουαγιέ Θεάτρου Α.Σ.Κ.Τ., Πειραιώς 256